tiistai 1. elokuuta 2017

Minna Passi ja Susanna Reinboth: Keisari Aarnio - huumepoliisi Jari Aarnion uskomaton tarina

Melkomoisen suosion on saanut Jari Aarniosta kertova kirja, tätä kirjoittaessa siitä on Helmetissä varauksia 1235. Minna Passi ja Susanna Reinboth onnistuvat erinomaisesti kuvaamaan mistä sankaripoliisin romahduksessa oli lopulta kyse: Keisari Aarnio - huumepoliisi Jari Aarnion uskomaton tarina (HS-kirjat, 2017; ISBN 978-952-5557-83-1).



Tarina on sinänsä tuttu lehtien palstoilta, mutta kirjaan mahtuu paljon taustoittavaa tietoa ja yksityiskohtia joita lehdistä ei löydy. Erinomainen dokumentti tapauksesta jollaista kerta kaikkiaan ei olisi pitänyt pystyä syntymään. Poliisin valvonta petti ja sitä kautta romahdus oli totaalinen.



Keisari Aarnio johdattaa lukijat Suomen vakavimman huume- ja virkarikosoikeudenkäynnin kulisseihin. Se kertoo, miten Helsingin huumepoliiseja johtanutta sankaripoliisia Jari Aarniota alettiin epäillä myös alamaailman johtajaksi. Oikeusprosessit ovat vielä kesken, mutta kuva Aarniosta on muuttunut pysyvästi. Aarnion kulissit romahtivat viimeistään silloin, kun hän tunnusti käyttäneensä satoja tuhansia euroja hämäräbisneksillä hankittua rahaa.

Poikkeukselliset rikosepäilyt ovat herättäneet ihmetystä ja kysymyksiä. Olisiko Aarnion toimiin pystytty puuttumaan tarkemmin? Mitä tiedettiin poliisin johdossa? Miten tämä oli kaikki mahdollista? Näihin kysymyksiin Helsingin Sanomien palkitut rikos- ja oikeustoimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth hakevat vastauksia. He alkoivat selvittää Aarnioon ja huumepoliisiin liittyviä epäselvyyksiä jo ennen esitutkinnan aloittamista. Kirjaa varten he ovat käyneet läpi kymmeniä tuhansia sivuja asiakirjamateriaalia ja haastatelleet satakunta ihmistä. Aineisto paljastaa, että totuus on tarua ihmeellisempää, eikä yllättävistä käänteistä ole pulaa.

Ei kommentteja: