tiistai 4. heinäkuuta 2017

Sarah Forbes: Seksiä museossa - merkillinen urani New Yorkin rohkeimmassa museossa

Sarah Forbes kertoo suoraan ja kiertelemättä työstä museossa jonka teemana on yksi ihmiselämän keskeisimmistä: Seksiä museossa - merkillinen urani New Yorkin rohkeimmassa museossa (Gummerus, 2017; suom. Tero Valkonen; ISBN 978-951-24-0353-0).



Forbes löytää monenmoista omaperäistä lähestymiskulmaa teemaansa, alkaen siitä miten museossa kävijät - tai sen tuntumassa piipahtavat ihmiset - teemaan suhtautuvat. Suomalaisena kiinnosti huomata että Tom of Finland saa teoksessa myös maininnan.



New Yorkin seksimuseo on maailman suurimpia. Kun vastavalmistunut antropologi Sarah Forbes tulee valituksi seksimuseon kuraattoriksi, alkaa taival, joka muuttaa nuoren naisen elämän. Hänen huoneensa on täynnä porno-vhs-nauhoja, ja pian hän huomaa, että työsarkaan kuuluu mitä ihmeellisempiä esineitä ja kysymyksiä. Kuinka esimerkiksi pitää huolta siitä, etteivät museonkävijät testaa näyttelyesineitä? Tätä ei todellakaan koulussa opetettu.

Työn mukana seuraa sen maine. Tulee ero poikaystävästä ja identiteettikriisi: Kuka voisi olla vilpittömästi kiinnostunut tällaisessa työssä olevasta naisesta?

Seksiä museossa on riemukas ihmisyyden kiellettyjen alueiden kuvaus. Se pitää kehdata lukea.

Ei kommentteja: