maanantai 20. helmikuuta 2017

Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja

Yoko Ogawan romaanissa on paikoitellen tietokirjan tuntua, kun matemaattisia ongelmia esitellään ja ratkotaan. Toisaalta kyse on eräänlaisesta salapoliisitarinasta, jonka päähenkilö on muistinsa menettänyt matematiikan professori: Professori ja taloudenhoitaja (Tammi, 2016; ISBN 978-951-31-9042-2).



Kaikilta osin romaani ei ollut järin uskottava, vaikkakin tuntui että kirjoittajalla oli hyvä tarkoitus juonenkäänteitä punoessaan. Ihmishahmot ovat hiukan ohuenlaisia, mutta romaani tarrasi silti kiinni ja vei mukanaan. Hienoa että tällainen teos on suomennettu.



Viehättävä japanilainen romaani kertoo entisestä matematiikan professorista, jonka muisti ulottuu vain 80 minuutin päähän, hänen talouttaan hoitavasta nuoresta naisesta ja naisen 10-vuotiaasta pojasta, "Juuresta". Aluksi yhteiselämä tuntuu hankalalta ja toisten tavat vaikeilta hyväksyä, mutta yllättäen erikoinen kolmikko löytää yhteisen nimittäjän baseballista ja salaisuudet alkavat selvitä.

Kuka on nainen professorin keräilykorttilaatikon pohjalta löytyneessä valokuvassa? Mikä kaikkia taloudenhoitajan elämän miehiä vaivaa? Voiko rakastaa ihmistä jota ei muista? Mistä numerot tulevat?

Tämä koskettava ja inhimillinen tarina johdattaa lukijankin kiehtovasti numeroiden maailman ihmeiden äärelle.

Ei kommentteja: