tiistai 3. tammikuuta 2017

Kimmo Ohtonen: Karhu - voimaeläin

Kimmo Ohtonen tarjoaa omakohtaisesti koettua luontoelämystä kirjassaan, jonka teksti on selkeää ja valokuvat vaikuttavia: Karhu - voimaeläin (Docendo, 2016 ; ISBN 978-952-291-214-5).



Kirja oli ehdokkaana tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnolle vuonna 2016. Erinomainen työnäyte asiansa tuntevalta tekijältä.



Eräänä kesäyönä 9-vuotias poika karkasi metsään. Paljain varpain hän juoksi syvälle havumetsän hämärään, liikkui siellä äänettömästi kuin olisi itsekin ollut yksi metsän eläimistä. Tuntiessaan väsymystä poika piiloutui suuren kuusen juurelle lepäämään ja nukahti. Aamuyöstä hän heräsi oksien rasahduksiin, nosti varovasti päätään ja kurkisti tiheiden kuusien raosta. Silloin hän näki, kuinka metsän kuningas asteli mättäällä. Henkeään pidätellen poika seurasi karhun liikkeitä puiden varjoissa ennen kuin se katosi rämeikköön.

Tämä yöllinen kohtaaminen muutti tuon pojan elämänsuunnan. Metsä otti hänet omakseen. Siitä lähtien poika on tutkinut metsän elämää, yrittänyt ratkoa sen kuninkaan saloja. Nyt tuo poika, 34-vuotias luontotoimittaja ja -valokuvaaja Kimmo Ohtonen, on koonnut elämän mittaisen seikkailunsa karhun maailmassa kirjan kansien väliin.

Kimmo ottaa lukijansa mukaan omakohtaiselle tutkimusmatkalleen Kainuun korpimetsiin, petojen valtakuntaan. Suurpedoista on kerrottu vuosisatojen aikana lukemattomia tarinoita. Edelleen ne herättävät meissä kunnioitusta ja pelkoa, jopa vihaa. Kimmon matkassa pääsemme seuraamaan petojen elämää lähietäisyydeltä, tapaamme niin sudet, ahmat kuin lukuisat muutkin metsän asukit. Tarinan keskiössä on kuitenkin itse metsän kuningas, jonka seurassa Kimmo on päässyt viettämään lukuisia öitä korpimetsän hämärässä. Sävähdyttävät valokuvat värittävät Kimmon kertomuksia elämästä karhun valtakunnassa.

Upeasti kuvitettu teos, jossa karhutietous ja metsän pojan kasvutarina kietoutuvat huikeaksi kokonaisuudeksi. Metsä on tuhansien tarinoiden ja salaisuuksien maailma, jossa niin eläimet kuin monet ihmisetkin kasvavat ja oppivat elämänsaloja.

Karhu - voimaeläin onkin ennen kaikkea ihmismatka meidän alkujuurillemme, sinne mistä me olemme kaikki lähteneet. Matka, jonka edetessä lukija pääsee myös pohtimaan omaa luontosuhdettaan. Mitä tunnet, kun vaellat syvällä havupuiden labyrintissä?

Ei kommentteja: