tiistai 28. kesäkuuta 2016

Tony Parsons: Onnen kiertotie

Tony Parsons kirjoittaa romanttisia viihderomaaneja miehen näkökulmasta, eikä voi kieltää etteikö hänellä olisi sana ja tarinan kertominen hallussaan: Onnen kiertotie (Like, 2005; suom. Mervi Hangasmäki; ISBN 952-471-589-9).



Kirjan päähenkilö Alfie opettaa ulkomaalaisille englantia, ja samalla hän yrittää toipua vaimonsa kuolemasta sukellusonnettomuudessa. Ylipainoinen ja moniongelmainen Alfie on paikka paikoin melkoisen raivostuttava romaanihahmo, mutta jotenkin vain Parsons sai tarinan rullaamaan ja mielenkiinnon säilymään. Melkoinen kirjoittajataituri tässä on kyseessä.



Alfie Budd on löytänyt unelmiensa naisen, jonka kanssa haluaa elää onnellisena elämänsä loppuun saakka. Hän ja hänen vaimonsa viettävät aikaa rakastuneina ihanassa avioliitossa, matkustelevat eteläisillä saarilla - mutta kohtalo puuttuu peliin, meri möyrii kun pariskunta sukeltelee, ja vaimo on poissa. Nuori leskimies Alfie palaa takaisin Englantiin vain todetakseen, että elämän muutkin tukipilarit ovat romahtamaisillaan. Hän sukeltaa suin päin yhden illan suhteiden vapahdukseen ja etsii mielenrauhaa Tai Chista oppaanaan vanha kiinalaismies George Chang. Pysyvä ihmissuhde ja perhe, kuka sellaiseen utopiaan enää jaksaa uskoa? Mutta kohtalolla on Alfielle takataskussa vielä yhtä ja toista, ja pikkuhiljaa Alfie alkaa huomata että elämä hymyilee sittenkin. Eikä onnellinen ihmissuhde olekaan niin kaukana kuin Alfie aluksi luulee.

Ei kommentteja: