tiistai 10. marraskuuta 2015

Franquin: Mustat sivut

Franquin tarjoaa mustaakin mustempaa huumoria näissä mustavalkoisissa strippisarjakuvissa, joiden piirrosjälki on suurmestaritasoa: Mustat sivut (Arktinen Banaani, 2015; suom. Timo Reenpää; ISBN 978-952-270-044-5).



Olen lukenut niin Marsupilami kuin Piko ja Fantasio -sarjakuviakin, ja niissä huumori on nokkelaa muttei yleensä erityisen terävää. Tässä kirjassa Franquin tarttuu nykymaailman kamaluuksiin, eikä tässä huumorissa ole juurikaan lohdullisuutta, mutta maaliin osutaan ja terävästi.



Belgialaisen André Franquin (1924-1997) Mustat sivut on pikimustan huumorin klassikkoteos. Franquin on eurooppalaisen sarjakuvan suurmestari, joka muistetaan Piko ja Fantasio -seikkailuista sekä uskomattoman Marsupilami-eläinhahmon kehittäjänä. Mustissa sivuissa Franquin päästi pimeän puolensa valloilleen. Hän käy hirtehisen tarkasti modernin ihmisen hulluuden kimppuun. Vieraantuminen luonnosta, saasteet, järjetön kilpavarustelu ja yleinen typerä piittaamattomuus näytetään tyylikkäästi kiteytettyinä ja kolmiulotteisella mustalla piirrostyylillä esitettyinä.

Ei kommentteja: