torstai 9. heinäkuuta 2015

Gunnar Staalesen: Kuolemaan asti sinun

Paljastanpa saman tien, että tykästyin melko lailla Gunnar Staalesenin jännäriin, jossa yksityisetsivä Varg Veum selvittelee rikosta ja tulee asiaan sotkeutumalla aiheuttaneeksi enemmänkin harmia: Kuolemaan asti sinun (Otava, 2005; suom. Päivi Kivelä; ISBN 951-1-19971-4).



Mukavaa dekkarissa oli sen maanläheisyys. Mitä Veumille sitten tapahtuukaan ei tee hänestä sankaria, kuten monille antisankarihahmoille tuppaa käymään, vaan Veum pysyy koko tarinan ajan altavastaajana, eikä hänessä ole oikeastaan mitään ihailtavaa, ellei sellaiseksi voi sanoa tietyn pyrkimyksen pitää yllä huumoria kaikesta päälle kaatuvasta sonnasta huolimatta. Näitä täytyy lukea lisää.

Norjan suosituimman dekkarisankarin Varg Veumin tutkimuksia vihdoin suomeksi. Yksityisetsivä Varg Veum on Bergenin Philip Marlowe: nukkavieru, viinaanmenevä ja naissuhteissaan epäonnistunut. Viskin sijasta hän juo akvaviittia. Veum saa asiakkaakseen pikkupojan, jonka pyörän nuoriso-jengi on varastanut. Samalla hän tutustuu pojan hehkeään äitiin ja ottaa tehtäväkseen periä naisen saatavia tämän entiseltä mieheltä Jonakselta. Veum tapaa Jonaksen ja pitää miehestä. Seuraavana päivänä Jonas löytyy murhattuna vaimonsa luota. Veum yrittää kaikin keinoin todistaa naisen syyttömäksi, ja tulee sitkeällä totuuden etsinnällään epäsuorasti aiheuttaneeksi uuden murhan. Varg Veum (norjaksi varg i veum, yksinäinen susi, henkipatto) on seikkaillut jo vuodesta 1977 ja on yhä niin suosittu, että Dagbladetin lukijat äänestivät hänet vuonna 2004 kaikkien aikojen suosituimmaksi norjalaiseksi dekkarisankariksi. Bergenissä asuvan Gunnar Staalesenin (s. 1947) salapoliisiromaanit ovat olleet Norjassa myyntimenestyksiä, ja niitä on julkaistu 15 maassa.

Ei kommentteja: