sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Ulli Lust: Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä

Tämä alunperin saksankielisenä ilmestynyt Ulli Lustin sarjakuva löytyy Helmetistä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, mikä ei ole hassummin, ja kirja kyllä ansaitsee tulla luetuksi: Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä (Like, 2013; suom. Hannele Richert; ISBN 978-952-01-0871-7).



Kirja kertoo Itävallasta kohti Italiaa liftaamaan lähtevistä kaveruksista, jotka ajautuvat monenlaisiin ongelmiin. Voisi ajatella että teos varoittelee tuntemattomien maiden vaaroista, mutta pikemminkin kyse on ihmiseksi kasvamisesta, nuorten vaikeudesta löytää paikkaansa elämästä ja niistä teoista joihin ihminen on valmis löytääkseen jotakin toisenlaista.



Sarjakuvan sanotaan olevan omaelämänkerrallinen, ja näin voi ajatella olevan, siinä määrin eletyn tuntuista kerronta on. Kuitenkin näkee että sarjakuvan tapahtumien ja niistä kertomisen välillä on tapahtunut melkoinen tovi elämää ja aikuistumista.

Sarjakuvakirjassa on sivuja peräti 462, mikä tuntui välillä lähes mahdottomalta urakalta lukijalle, mutta tarina jaksoi siitä huolimatta kantaa.

Rosoinen, paikoin raju sarjakuvaromaani, kaunokirjallisuudeksi tätä voi kutsua.

Ei kommentteja: