sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Anton J: Pirstaleinen satu - Skitsofreenikon elämää

Nimimerkki Anton J:n omakustanne kertoo skitsofreniaa sairastavan maailmasta, sisältä käsin, ja vaikka on vaikea tietää miltä tähän tautiin sairastuneesta todella tuntuu, jonkinlaista autenttista ääntä tässä lyhyessä kirjassa on havaittavissa, ja vähintäänkin tämä on yritys kuvailla jotain sellaista joka on sanojen ulottumattomissa: Pirstaleinen satu - Skitsofreenikon elämää (Books on Demand, 2013; ISBN 978-952-286-595-3).



Kirjanen kuvaa psyykkisesti sairaan ihmisen kokemuksia, ja nopeasti kirjoitetun lyhytproosan lisäksi teoksessa on runoja, joissa on aistittavissa omakohtainen kokemus taudin runtelemasta ihmisestä ja hänen vääristyneestä maailmastaan. Antonin maailmassa on ikään kuin viisi vahvaa tunnetilaa, ja niiden väliset siirtymät, ja riippuen tunnetilasta on kokemus maailmasta hyvin erilainen, joskus vallassa on Kiihko, joskus Myötäilijä, joskus taas Holtiton on vallassa.



En tiedä psykologiasta tai psykiatriasta juuri mitään, ja olisi mielenkiintoista tietää mitä mielenterveyden ammattilainen tästä kirjasta ajattelee, mutta vaikutuksen tämä teos joka tapauksessa teki, lyhyydessään ja katkelmallisuudessaan.

Ei kommentteja: