sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Maailman parhaat luontokuvat - 22. vuosikerta = Wildlife photographer of the year

Tartuin pitkästä aikaa luontokuvakilpailun satoa esittelevään teokseen, enkä tällä kertaa pettynyt aivan yhtä pahasti kuin vuoden 2010 tapauksessa: Maailman parhaat luontokuvat - 22. vuosikerta = Wildlife photographer of the year (Docendo, 2012; ISBN 978-952-5912-54-8). Teoksen toimittaja on Rosamuns Kidman Cox ja käännökset on tehnyt Eero Sarkkinen.



Voi tosin olla, että parin vuoden aikana olen oppinut ohittamaan kiltokuvamaisimmat ja vääristellyimmät otokset ja löytämään kimallekasan keskeltä luontoa realistisemmin ja ymmärtävämmin kuvaavia otoksia, sellaisia joissa ei näy luontokuvateollisuuden tuotantokoneiston disneymäinen kädenjälki.



Mutta loppujen lopuksi vain kymmenkunta valokuvaa tuntui aidosti luonnossa koetuilta ja eletyiltä, muuten tuntui siltä kuin tässä viritettäisiin huvipuistolavasteita maailmaan jota kiivaasti olemme tuhoamassa. Mitään kovin villiä puhumattakaan aidosta ei tämän kirjan useimmista kuvista välittynyt, vaikka kieltämättä kuvien ottamisen ammattitaitoa on pakko ihailla.

Ei kommentteja: