maanantai 23. joulukuuta 2013

Kalervo Tolppanen: Kolmen valtakunnan vaelluksia - kalastus- ja vaelluskertomuksia

Lappiin voi suhtautua monella eri tavalla, ja yksi näkökulma on urheilukalastus, josta kertoo Kalervo Tolppanen kirjassaan Kolmen valtakunnan vaelluksia - kalastus- ja vaelluskertomuksia (Books on Demand, 2009; ISBN 978-952-498-227-6).



Lapin maisemat ovat ilmeisen tärkeitä kirjoittajalle, mutta erityisen tärkeää on se haaste jota kalastaminen näissä olosuhteissa merkitsee. Osa kertomuksista on julkaistu aikaisemmin eri lehdissä. Tarinoissa on omakohtaisen muistelun tuntua, esimerkkinä "Kun vaimoni katosi", jossa Tolppanen eksyy vaimostaan ja ehtii huolestua toden teolla ennen kuin eksynyt - kumpi se heistä nyt sitten olikaan - taas löytyy.



Kirjassa on paljon viittauksia Yrjö Metsälään, Kilpisjärvellä vaikuttaneeseen eräoppaaseen, joka selvästi on tehnyt vaikutuksen kaikkiin jotka hänen kanssaan olivat tekemisissä.

Luonnossa vaeltamisesta Tolppanen ei laajemmin kerro, enemmänkin tarinoissa on kyse pääsemisestä kalastamaan, joka hänelle on näiden retkien tarkoitus ja kohokohta, vaikka saalista ei erityisemmin tulisikaan.

Ei kommentteja: