maanantai 18. lokakuuta 2010

Tutkimusaineistojen vaikea saatavuus

Pohdin jo pariin otteeseen - Helsinkin Sanomien innoittamana - niitä järjettömiä esteitä joita tutkimusaineistojen hyödyntämiselle on Suomessa kasattu.

Asian puiminen on jatkunut edelleen, vuorossa oli (HS Mielipide 7.10.2010) Riitta Mustonen otsikolla "Tutkimusaineistojen helppo saatavuus on kaikkien etu". Mustonen jatkoi pohdintaa siitä, "miten hankalaa tutkimuksenteko on, jos aineistoihin ei pääse käsiksi tai aineistojen hankkiminen on kohtuuttoman kallista tutkijoille".

Mustonen viittasi CSC:n verkkosivuilta löytyvään Ilkka Niiniluodon työryhmän raporttiin Tutkimuksen tietoaineistot - Olennaisen käsikirja päättäjille ja totesi: "Suomen Akatemia toivoo että työryhmän ehdotukset etenevät nopeasti. On kaikkien etu, niin tutkijoiden kuin rahoittajienkin, että tutkijat saavat laadukkaat, monipuoliset aineistot käyttöönsä."

Mustonen kertoi, että Akatemia on aktiivisesti edistänyt tutkimusaineistojen avoimuutta muun muassa vaatimalla rahoitushakemuksiin aineistonhallintasuunnitelman: "Jos aineistot saadaan verkon kautta käytettäviksi, helpotetaan tutkijoiden työtä oelnnaisesti. [...] Verkkoaineistot luovat perustan niin sanotulle e-tieteelle, jossa tietotekniikkaa hyödynnetään kaikissa tutkimuksenteon vaihessa aineiston saannista ja käsittelystä alkaen analyysiin ja avoimeen julkaisemiseen saakka."

Mustonen totesi tutkimuksen infrastruktuurien kehittämisen tarpeen: "digitoidut aineistot ovat osa tutkimuksen teon perusedellytyksiä".

Toivottavasti Mustosen esittämä rahoitus järjestyy tuleville vuosille, ja ennen kaikkea järkevästi suunnattuna ja riittävässä määrin suhteessa asian keskeiseen merkitykseen suomalaiselle yhteiskunnalle.

2 kommenttia:

Jarno kirjoitti...

Hei Juha,
Asiaa sivuten, satuitko kuuntelemaan Radiaattorin, jossa oli juttua mikrobikantakokoelmasta.

Juha Haataja kirjoitti...

Enpä tuota huomannut, kiitos linkistä!