keskiviikko 22. syyskuuta 2010

IT-katastrofi peruttiin?

Britannian terveydenhoidon IT-ratkaisuissa kuohuu. Tietokone-lehti uutisoi tästä räväkästi:

Britannian julkisesta terveydenhoidosta vastaava NHS (National Health Service) on perunut valtavan järjestelmäuudistuksen. Asiantuntija-arvioiden mukaan siitä oli hyvää vauhtia tulossa historian pahin it-katastrofi. Pahimmillaan hintalappu olisi ollut järkyttävät 36 miljardia euroa.

Jättihankkeen piti korvata Britannian julkisen terveydenhoidon it-järjestelmät uudella keskitetyllä järjestelmällä. Järjestelmän olisi pitänyt olla jo toiminnassa viime vuoden lopussa. Kehitystyö on kuitenkin kärsinyt pitkistä viivästyksistä.

Tässä tulee kovasti mieleen Suomi ja yritys saada aikaan samanlaisia asioita aikaan Kansallisessa Terveysarkistossa. Alunperin järjestelmän kaikkien osien suunniteltiin olevan käytössä 1.4.2011 ja kokonaisbudjetiksi oli arvioitu 20 miljoonaa euroa. Järjestelmään kuuluu sähköisen potilastiedon arkisto (eArkisto), sähköinen resepti (eResepti), kansallinen Lääketietokanta sekä kansalaisten omien reseptien ja potilastietojen katselu verkossa (eKatselu).

Vaikuttaa vahvasti, että niin budjetti kuin aikataulukaan ei tule pitämään. Ongelmana on muun muassa se, että vaikka järjestelmä kokonaisuudessaan saattaakin tuoda hyötyjä yhteiskunnalle, yksittäiselle organisaatiolle järjestelmä näkyy lisäkustannuksena ja lisätöiden tuottajana. Vaikea tässä tilanteessa asian edistämiseen on motivoitua.

Tietokone-lehti jatkaa Britannian terveydenhoidon IT-järjestelmän pohtimista:

Britannian Daily Mail -lehti kirjoittaa, että hankkeen alkuperäinen hinta-arvio oli reilut seitsemän miljardia euroa. Vuosien aikana hintalappu paisui melkoisesti.

Vuonna 2007 kustannuksiksi arvioitiin noin 15 miljardia dollaria. Tämän vuoden keväällä hallitus varoitti, että lopullinen hintalappu voisi olla 24 miljardia euroa.

Daily Mailin mukaan asiantuntijat varoittivat, että todellinen kustannus voisi olla vieläkin suurempi, jopa 36 miljardia. Projektista tuli niin suuri ja monimutkainen, ettei se ollut kunnolla kenenkään hallinnassa. Vaikka hankkeeseen olisi käytetty kymmeniä miljardeja, ei onnistuminen olisi ollut edes silloin varma.

Britannian viranomaiset ovat ilmoittaneet, että järjestelmäuudistus on peruttu. Nykyisiä terveydenhuollon järjestelmiä ei enää aiota korvata yhdellä suurella järjestelmällä.

Sen sijaan keskitytään nykyisten järjestelmien tehokkaampaan yhdistämiseen. "Korvaa kaikki" muuttuu hallituksen mukaan muotoon "yhdistä kaikki".

Olisiko tästä syytä oppia myös Suomessa?

Asiaan liittyvää pohdiskelua löytyy myös Antti Tanskasen kasvutyöryhmältä. Tästä uutisoi Tietoviikko seuraavasti:

Emeritus-pääministeri Matti Vanhasen perustaman kasvutyöryhmän puheenjohtaja, ministeri Antti Tanskanen sanoi Ylen ykkösaamussa (radiossa siis), että valtion masinoimat tietoyhteiskuntahankkeet ovat epäonnistuneet täydellisesti. Kun toimittaja pyysi emeritus-pankkimiestä perustelemaan, vastasi hän:

”En näe sitä missään muualla, paitsi paperilla ja mietinnöissä.”

Tuottavuus ei näytä nousevan eikä sen mukana kansalaisten keskimääräinen vauraus, joka mahdollistaisi esimerkiksi pelottavaksi kääntyvän huoltosuhteen hoitamisen.

Ei kommentteja: